Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány

Terápiás helyszínek

Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium

Az iskola 1972 óta fogadja tanulóit. Az intézményben ép értelmű látássérült, tanulásban akadályozott gyengén látó tanulók oktatása, nevelése zajlik. Az oktatás speciális módszerekkel történik kis létszámú osztályokban, emellett diákotthoni elhelyezést és szemészeti ellátást is biztosítanak a gyermekek számára.

Az általános oktatáson túl rengeteg tanórán kívüli tevékenység, habilitációs-rehabilitációs foglalkozások, speciális tantárgyak tanítása is segíti az itt tanuló gyerekek fejlesztését, a nap mint nap használatos tevékenységek tanítását.

A kutyás terápia során a gyerekek megismerkednek a kutyával, felkészülnek annak gondozására, a vele való közlekedésre. Emellett a kutya segítségével elsajátítják, illetve erősítik azokat a képességeket, amire szükségük van a mindennapi életben való boldogulás során.

 

 

 

 

 

Debrecen Megyei Jogú Város Reménysugár Otthona

A debreceni Reménysugár Gyermekotthon 6 évnél fiatalabb, állam által tartósan, vagy ideiglenesen gondozásba vett gyermekek ellátását, gondozását végzi. Célja, hogy számukra megfelelő otthont, és neveltetést biztosítson. Igyekszik megteremteni a lehető legjobb körülményeket, megadni mindent, amiben egy családi körben élő gyermek részesül. A rászoruló gyermekek nagy száma miatt ez sokszor nagy kihívást jelent az itt dolgozók számára. Ennek ellenére megtesznek minden tőlük telhetőt, lelkiismeretesen nevelik és segítik az itt élő gyerekeket, hogy egészséges fiatalokká, majd felnőttekké cseperedjenek, zökkenőmentesen beilleszkedjenek a társadalomba.

Ehhez a munkához próbálunk segítséget nyújtani a kutyás terápiák során. A foglalkozások során arra fektetjük a hangsúlyt, hogy bátorítsuk, nyitottabbá tegyük a gyerekeket, ösztönözzük Őket a kapcsolatteremtésre. A kutya által nyújtott élmények segítségével szeretnénk előhozni, és megerősíteni bennük azt az élelmességet, önbizalmat, kreativitást, amivel későbbi életük során könnyebben vehetik majd az előttük álló akadályokat.


Honvéd Utcai Bölcsőde

A D.M.J.V. Egyesített Bölcsődei Intézménye Honvéd utcai Tagintézményében működő speciális fejlesztő csoportjában heti rendszerességgel folyik az állatasszisztált terápia. A terápiás foglalkozásokon a csoportba járó SNI gyermekek vesznek részt. A foglalkozások programtervezetét Szűcs András terápiáskutya-felvezető és Lakatosné Deák Ágnes gyógypedagógus állítja össze.

Napraforgó Waldorf Iskola

A Napraforgó Waldorf Iskolában Lili, a terápiás kutya segíti jelenlétével – és kutyás terápiával – a gyerekek mindennapjait.

Forrás Lelki Segítők Egyesülete

A Forrás Mentálhigiénés Központ szenvedélybetegek, pszichiátriai betegek részére nyújt közösségi ellátást. A pszichiátriai betegségben szenvedőkre jellemző, hogy az előítéletek, a munkaképesség csökkenés, konfliktuskezelési képesség hiánya miatt a társadalom peremére sodródtak. Az intézmény célja a közösségi integráció elérése és fenntartása, javuljon a segítségért hozzájuk fordulók életminősége és csökkenjen az a távolságtartás, ami a betegségükből és a betegség miatti előítéletből fakad. Heti rendszerességgel folyik állatasszisztált terápiás munka.