Kutyás terápia a testi- lelki harmóniáért

Kutyás terápia gyermekekkel

A kutya jelenléte fontos lehet a gyermek személyiségfejlődésben.

Jó hatással lehet a szociális kapcsolatokra, érzelmi fejlődésére, empatikus készségére. Érzelmi támasz lehet a gyermek számára. Az a gyermek, aki rendszeresen kapcsolatot tart egy kutyával kiegyensúlyozottabb, nyitottabb felnőtté válhat társainál.

A kutyás terápia sokoldalú fejlesztési lehetőséget nyújt a fogyatékkal élő gyerekek fejlesztésében is.

A foglalkozások során kutya, mint motivációs „eszköz” segíti a fogyatékkal élő gyerekek figyelmének, koncentrációjának fenntartását. A legtöbb gyermek szereti a kutyákat, jelenlétében tevékenységeket nem feladatnak, hanem kikapcsolódásnak tekintik, örömmel dolgoznak együtt vele.

Csoportos foglalkozások során fejlődik a gyerekek együttműködési képessége, mivel együtt kell dolgozniuk a kutyával, a terapeutával és társaikkal. Fontos a fegyelmezettség, a szabályok betartása és az egymásra való odafigyelés.

  • Első lépésként a gyerekek röviden üdvözlik a kutyát, így amellett, hogy ráhangolódnak a munkára, máris fejlesztik a kapcsolatteremtési-, a kommunikációs-, és beszédkészségüket.
  • Különböző játékos feladatokkal fejleszthetők a motoros képességek, ilyenek pl. az akadálypályák, ahol a gyermeknek együtt kell a kutyával mozognia. Ez javítja a koncentrációt, egyensúlyt, térbeli tájékozódási képességet, segít az irányok megismerésében.
  • A különböző kutyával kapcsolatos tevékenységek, mint a sétáltatás, póráz feladása, labda eldobása, jutalomfalat adása a finommozgások fejlesztésében segíthet, mivel ezek a feladatok kicsi, pontos mozdulatokat igényelnek.
  • Tükörjáték során a gyerekek a kutya mozgását utánozzák. Ez a mozgás mellett fejleszti az észlelést, figyelmet, a rövidtávú memóriát, valamint a szabálykövetést is.

Fontos, hogy mindig számukra megoldható feladatokat tűzzünk ki, és ezt a lehető legkevesebb segítséggel, önállóan oldják meg. A sikeres feladatmegoldások, és az ezt követő dicséret növeli az önbizalmat, így a munkára való kedvet is.

Kutyás terápia idősek otthonában

Terápiás kutyáinkkal igény esetén idősotthonokba is ellátogatunk, ahol a kutyákkal végzett feladatok segíthetnek az időseknek fenntartani testi és lelki aktivitásukat.

Segítsd a HVSK Alapítványt adód 1 százalékával. Adószámunk: 18997006-1-09

Bemutatkozó leporelló

Alábbi képre kattintva letöltheti az Alapítványunkat és munkánkat bemutató képes leporelló elektronikus változatát:

Brossúra (22362 letöltés)

Elérhetőség

HVSK Alapítvány
4002 Debrecen, Pacikert u. 112.

E-mail címünk: hvsk.alapitvany@gmail.com