Segíts Robinak és a hozzá hasonló embereknek adód 1%-ával vakvezető kutyához jutni!

Kedves Támogatónk!

Mindenki számára nagyon fontos ma már a jó ügyek támogatása, de sajnos mi is nagyon jól tudjuk, hogy a jelenlegi helyzetben egyre több olyan területe van az életnek, amit, ha lehetőségeink megengedik, támogatni érdemes.

Sokszor összeszorul az ember szíve egy-egy elesett embertársunk láttán, azonban gyakran előfordul, ha akarunk, sem tudunk rajta segíteni. Azonban mindenki kezében van egy lehetőség az évnek ebben az időszakában, amivel segíthet, ez pedig a személyi jövedelemadó 1%-ának a felajánlása.

Mi most csak egyetlen történettel szeretnénk bemutatni, miért lennénk mi és az általunk segítőtárshoz jutó vak emberek nagyon hálásak, ha ez az 1%-nyi felajánlás az alapítványunkhoz érkezne meg.

Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány

Vakvezető kutyák kiképzése

Terápiás kutyák kiképzése

Kutyás terápiás foglalkozások

Szemléletformálás, érzékenyítés

Robi és Maci vakvezető kutya története

Maci kutyát 8 hónaposan ajánlották fel az alapítványunknak, amikor már gazdáinak a szó szoros értelmében az idegeire ment. Ugyanis elég szakszerűtlenül metszett vissza néhány bokrot az előkertben, és amikor vidáman a kocsi tetején ugrált, akkor a családban megszületett a döntés, hogy Macinak feladatot kell adni.

Mivel a gazdáinak nem volt elég ideje vele foglalkozni, megkerestek bennünket.
Így került a kutyus a Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány iskolájába, ahol nagyon könnyen és gyorsan tanult.

Robival, a látássérült fiatalemberrel akkor már többször találkoztunk, mivel már kért tőlünk vakvezető kutyát. Tudtuk, hogy nővérével, Mártival sokat sétáltak a városban, nagyon jól tájékozódik, de önállóan soha nem közlekedett.

Elemi rehabilitációra küldtük, hogy tanulja meg a fehérbottal való közlekedést, de a vakságához párosuló hallássérülése miatt nehezen tudott egyenesen haladni a járdán. Nehezítette az önálló közlekedését, hogy az utcán haladva, egy nagyobb térre érkezve néha bizonytalanság fogta el.

Emiatt volt határtalan Robi öröme, miután Maci kijárta a kutyaiskolát és hozzákerült. Maci, a vakvezető kutya szeretetével nagy lelki támaszt adott Robinak, így a sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát követően, immár nyolc éve folyamatosan közlekednek Robival, és a kutya vigyázza gazdája lépteit.

Azonban egy-egy jól képzett vakvezető kutya ideje is véges, s a legtöbb esetben több vakvezető kutya tudja csak végigkísérni a látássérült embereket az életútjukon. Lassan így már Maci is nyugdíjas lesz és mi szeretnénk Robinak mielőbb biztosítani egy fiatal kutyát, hogy a jól megszokott önállósága megtartása mellett tudjon tovább élni.

Mit takar a vakvezető kutya kiképzés?

A vakvezető kutyák kiképzése sokrétű feladat és egy-egy kutya kiképzése rendkívül magas összegbe kerül. A tenyésztés, felnevelés, kapcsolattartás a nevelőszülőkkel (utazási költségek), felszerelések, etetés, állategészségügyi ellátások, oltás, labor, röntgen, ivartalanítás, kiképzés, összeszoktatás a gazdával, közös gyakorlás a gazda lakókörnyezetében, a kutya és gazdája közlekedésbiztonsági vizsgája, így együtt több mint 2,5 millió Ft-ba kerül.

Ennek a költségeit mind-mind az alapítvány fedezi, mert természetesen a HVSK Alapítványtól a vakvezető kutyát ingyen kapják a látássérült emberek!

Emiatt fordultunk most mindenkihez, hogy adományával támogassa a vakvezető kutyák ellátását, képzését! A kutyák kiképzésének költsége ugyanis minden máshoz hasonlóan évről évre emelkedik.

Egy az emberrel már-már szimbiózisban élő kutyának pedig rendszeres vizsgálatokra van szüksége. Egy kutya etetése 450 Ft/nap, oltás 6250 Ft/alkalom, labor (bélsár bakter/parazita) 8000 Ft/alkalom, csípő- és könyökröntgen 23 000 Ft, ivartalanítás 30 000 Ft, kiképzés 3000 Ft/óra, vakvezető hám, póráz, nyakörv, pergő 30 000 Ft, gyakorlás a gazdával a lakókörnyezetében 10 000 Ft + útiköltség/alkalom átlagban.

Most ezért kérünk arra, hogy légy Te is részese ennek a történetnek! Segíts Robinak és sok-sok látássérült társának, akik vakvezető társra vágynak, új kutyához jutni.

Baráti üdvözlettel:

Szűcsné Harsányi Judit
a Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány elnöke

Támogasd a vakvezető kutyák kiképzését személyi jövedelemadód 1 %-ával!

Adószámunk: 18997006-1-09

Adomány számlaszámunk: 61200261-11053521

A 2022-es adománygyűjtő kampányunk támogatói részére nyitott számlaszámunk: 10702064-72770634-51100005 (CIB BANK)

hvsk.alapitvany@gmail.com

4002 Debrecen, Pacikert u. 112.