Kezdőlap » Szomorú eset: hátrányos megkülönböztetésben részesült a vakvezető kutyás páros

Szomorú eset: hátrányos megkülönböztetésben részesült a vakvezető kutyás páros

2021. március 06. | 0 hozzászólás

A segítőkutyás, vakvezető kutyás párosokkal sajnos még manapság is előfordul, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesülnek hétköznapi helyzetekben.

Tamás pár nappal ezelőtt bevásárolni indult párjával és két kisgyermekével együtt Debrecenben, velük volt Tamás vakvezető kutyája, Sunny is, és két boltba sem akarták beengedni őket. A második boltba bár hosszas egyeztetés, és a segítőkutyás rendeletre történő hivatkozás után végül beengedték, de abban sem volt sok köszönet, mert több bántó megjegyzést is kaptak az ottlétük alatt.

A segítőkutyás rendelet szerint a közszolgáltatást nyújtó szervek területén és a mindenki számára nyitva álló létesítményekben is jogosult tartózkodni a segítőkutya (gazdájával, vagy kiképzőjével), sajnos néha még ma is előfordul, hogy hátrányos megkülönböztetés ér egy segítőkutyás, vakvezető kutyás párost.
Nagyon szomorúak vagyunk, hogy még mindig előfordulnak ilyen esetek, főként mivel a segítőkutyás rendelet már 12 éve jelent meg, bőven lett volna ideje alkalmazkodni hozzá minden érintett helynek.

Fontos lenne, hogy a lehető legtöbben tisztában legyenek ezekkel a szabályokkal (a segítőkutyás rendelet szövege: https://hvskalapitvany.hu/vakvezeto-kutyak/segitokutyas-rendelet), és ha hasonló helyzettel találkoznak, kiálljanak a közelben lévők a hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az esetet a Debrecen TV is feldolgozta az Esti Közelkép című műsorában, Tamás és András (aki kiképezte Tamás vakvezető kutyáját, Sunnyt) beszéltek a témáról, az alábbi linkre kattintva nézhető meg a műsor:
DehirEsti Közelkép 2021-03-05

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítsd a HVSK Alapítványt adód 1 százalékával. Adószámunk: 18997006-1-09

Bemutatkozó leporelló

Alábbi képre kattintva letöltheti az Alapítványunkat és munkánkat bemutató képes leporelló elektronikus változatát:

Brossúra (22362 letöltés)

Elérhetőség

HVSK Alapítvány
4002 Debrecen, Pacikert u. 112.

E-mail címünk: hvsk.alapitvany@gmail.com