Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány

Lara, Magyarország első fogászati terápiás kutyája péntekenként „rendel” gazdájával és felvezetőjével, Dr. Papp Andrea fogorvossal.
Ha valaki igényli Lara jelenlétét, akkor a kutyus a váróban üdvözli őt, így a kezelés előtt lehetőség van egy kis barátkozásra, simogatásra. Nem ritka, hogy valaki fél a fogorvosnál, ezt a szorongást enyhítheti hatékonyan az állatasszisztált terápia.
Azok, akik szeretik a kutyákat, a jelenlétükben könnyebben megnyugszanak, csökken a vérnyomásuk és a pulzusszámuk, vérükben az oxitocin (boldogsághormon) szintje megnő, a kortizol (stresszhormon) szintje pedig csökken, azaz a fogászati kezelések szempontjából is előnyösen változik a hangulatuk, mivel így kevésbé stresszesen ülnek be a fogorvosi székbe.
Lara a kezelések alatt természetesen nem lehet jelen, de az elköszönéskor újra lehet vele találkozni, ha valaki igényli. A gyerekek ennek különösen örülnek, hiszen így Lara jelenléte a jutalom a kezelés végén.
Ha valaki allergiás a kutyaszőrre, esetleg tart a kutyáktól, vagy egyszerűen csak nem szeretne Larával találkozni, akkor egyáltalán nem is kell őt látnia.
Minden terápiás kutya rendszeresen szigorú állatorvosi szűrővizsgálaton esik át (kötelező laborvizsgálat évente), csak akkor dolgozhat terápiás kutyaként, ha minden szempontból egészséges, így nem kell egészségügyi kockázattól tartani Lara esetében sem.
Lara és gazdája alapítványunk segítségével készült fel a szükséges vizsgákra.
Sok sikert, és persze sok mosolygós, elégedett pácienst kívánunk nekik!