Kezdőlap » Ákos és Andy sikeres vizsgát tettek

Ákos és Andy sikeres vizsgát tettek

2010. december 23. | 1 hozzászólás

December 9-én a debreceni fiatalember Andy nevű vakvezető kutyájával lakóhelyéről indulva – az előzőleg három vizsgaútvonal lehetőség közül kihúzva – önállóan teljesítette a helyközi buszállomásig vezető utat, miközben a Budapestről érkezett, MATESZ-E (Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület) által delegált vizsgabizottság figyelemmel kísérte gazda és kutya minden rezdülését.

Az alapengedelmes feladatok teljesítése előzte meg a Külsővásártéri buszállomásra vezető vizsgaútvonalat. Az engedelmes feladatok teljesítése során a halk szavú, kedves és magabiztos gazda határozottan adta a vezényszavakat.

A rendkívül ragaszkodó, halk szóból értő Andy már tanonc korában is nagyon szeretett együttműködni és dolgozni. S most sem volt ez másképp.  Pedig számos elvonó inger érte a feladatok teljesítése során: kíváncsi tekintetű, ácsorgó emberek, kutyáját közvetlen közelben elvezető, meg-megálló és visszaforduló gazda, forgalmas útkereszteződések. Munkájából azonban ez sem zökkentette ki. A több héten át tartó folyamatos együtt gyakorlás és összeszoktatás eredménye ez, mely munkát Szűcs András kutyakiképző szervezett és irányított.

„-Padhoz!”- hangzott el az utolsó vezényszó.  Majd a megkönnyebbülést jelentő hatalmas sóhajjal és fülig érő mosollyal foglalt helyet a Debreceni helyközi buszállomás várótermében a kutya által jelzett padon Ákos. Alaposan megdicsérte négylábú barátját. A vizsga véget ért.

Ákos és Andy a 27/2009. SZMM rendeletben /”a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól”/ foglaltak szerint a közreműködő szervezet – Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) – által delegált vizsgabizottság előtt vizsgát tettek, mely alapján a vizsgabizottság önálló közlekedésre alkalmasnak ítélte a kutya-gazda párost. „Andyt nekem találták ki!”-mondta Ákos, miután a vizsgabizottság értékelésével az egész napi izgalom véget ért. Gazda és kutya nemcsak járástempójukat, hanem temperamentumukat tekintve is igazán egymásra találtak.

Ákos menyasszonya és szülei nagy örömmel fogadták az új családtagot, ugyanis a mozgalmas életet élő, vidéken dolgozó fiatalember sokat közlekedik. Mostantól egy derék négylábú vigyázza lépteit.

Vizsgájukhoz szeretettel gratulálunk és sok-sok együtt eltöltött évet kívánunk! A vizsgabizottság munkáját és tanácsait, Bodó Erzsébet rehabilitációs szakember közreműködését ezúton is köszönjük!

1 hozzászólás

  1. Szia Ákos!
    Gratulálok a vizsgátokhoz mindkettőtöknek.
    Űdv:Eszter

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítsd a HVSK Alapítványt adód 1 százalékával. Adószámunk: 18997006-1-09

Bemutatkozó leporelló

Alábbi képre kattintva letöltheti az Alapítványunkat és munkánkat bemutató képes leporelló elektronikus változatát:

Brossúra (24552 letöltés)

Elérhetőség

HVSK Alapítvány
4002 Debrecen, Pacikert u. 112.

E-mail címünk: hvsk.alapitvany@gmail.com