Kezdőlap » A vakvezető kutyások esélyegyenlőségéről

A vakvezető kutyások esélyegyenlőségéről

2020. február 08. | 0 hozzászólás

Bár a segítőkutyás rendelet szerint a közszolgáltatást nyújtó szervek területén és a mindenki számára nyitva álló létesítményekben is jogosult tartózkodni a segítőkutya (gazdájával, vagy kiképzőjével), néha még ma is előfordul, hogy hátrányos megkülönböztetés ér egy segítőkutyás, vakvezető kutyás párost.
Lukács Réka, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének jogásza részt vett egy ilyen eset kivizsgálásában: a vakvezető kutyájával, az alapítványunk által kiképzett Lédivel együtt tartott helyszíni szemlét.

Réka így írt az esetről:

A VGYKE sikeresen képviselte a vakvezető kutyások jogait az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt

Egyesületünkhöz panasz érkezett, miszerint a vakvezető kutyával közlekedő látogatók nem vehetnek részt a Sziklakórház Atombunker Múzeumban tárlatvezetésen. Egyesületünk felvette a kapcsolatot a Múzeummal. A Múzeum ugyan megkeresésünkre nem tagadta meg teljes mértékben a vakvezető kutyák beengedését, ugyanakkor a segítőkutyák tárlatvezetésen történő részvételét 24 órával korábbi bejelentkezéshez, valamint kizárólag saját csoportjában, illetve VIP túra keretében engedte volna meg. Egyesületünk indokolatlan hátrányos megkülönböztetésként értékelte e plusz feltételeket, és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

A hatóság egy vakvezető kutya részvételével történt helyszíni teszt tárlatvezetés, azaz helyszíni szemle után 2019. december 23-án kimondta, hogy a Sziklakórház Atombunker Múzeum „a segítő kutyával közlekedő látássérültek csoportjával szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg azzal, hogy ezen csoport tagjai a kutyájukkal csak fogyatékos csoporttal együtt vagy VIP túra keretében egyedi vezetéssel – mindkét esetben legalább 24 órával előbb történő bejelentkezést követően – látogathatják a múzeumot”.

Köszönöm a bizalmat Kiss Mártának, hogy Egyesületünkre bízta ügyét, Krayné Faragó Zsuzsannának, hogy végigkísérte az ügy haladását, elkísért a helyszíni szemlére, Fodor Ágnes elnökasszonynak és Ádámné Szladovics Valériának az adminisztratív és stratégiai támogatást, valamint Lédi vakvezető kutyámnak, hogy úgy viselkedett a tárlatvezetésen, ahogy vakvezető kutyához illik.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítsd a HVSK Alapítványt adód 1 százalékával. Adószámunk: 18997006-1-09

Bemutatkozó leporelló

Alábbi képre kattintva letöltheti az Alapítványunkat és munkánkat bemutató képes leporelló elektronikus változatát:

Brossúra (22365 letöltés)

Elérhetőség

HVSK Alapítvány
4002 Debrecen, Pacikert u. 112.

E-mail címünk: hvsk.alapitvany@gmail.com