Kezdőlap » 2019-es eredményeink

2019-es eredményeink

2020. január 10. | 0 hozzászólás

Alapítványunk számára a 2019-es év igazán mozgalmas volt, sok tennivalóval, munkával telt, és nagy örömünkre sikeresnek nevezhetjük 2019-et.

 

Vakvezető kutyák

Újabb két vakvezető kutya és gazdája tett sikeres vizsgát tavaly. Mindkét gazda első kutyásként állt helyt, korábban még nem volt vakvezető kutyájuk. Mindkét kutya az alapítványi nevelőszülő program keretében nevelőcsaládnál töltötte élete első évét és ezt követően vette kezdetét képzésük az alapítványi iskolán, ahol Szűcs András habilitációs kutyakiképző oldalán sajátították el az alapengedelmes és a speciális hámban a vakvezető feladatokat.

Renátának és Bella kutyának májusi közlekedésbiztonsági vizsgájuk során olyan váratlan helyzettel kellett szembesülniük, amikor a járdát teljes szélességében, több méter hosszan építkezési kordon zártat el. Ilyen esetben a kutyának ki kell vezetnie a gazdát az úttestre és annak szélén haladva kell a lehető leghamarabb visszatérni a már szabad járdára. Ez igen veszélyes, hiszen a járműforgalom emiatt nem fog megállni, így a gazda és kutyája egymás iránti feltétlen bizalma mérettetik meg. S ehhez hozzáadódik még a vizsgadrukk. Renáta örömfelkiáltása és Bella alapos dicsérete hangzott el, amikor a fehér bot újra a járdán koppanhatott.
Az év végi közlekedésbiztonsági vizsgán Vali és Lucy kutya helyzetét a hóesés, a hideg, az alaposan felsózott és latyakos járda nehezítette. Néhány gyalogátkelőhelynél teljes szélességben állt az olvadt víz. A vakvezető kutya a gazda vezetése során a víztócsákat is kikerüli, de ebben az esetben nem volt más lehetősége, mint átvinni a gazdát a nagy pocsolyákon. Valinak meg kellett bíznia Lucyben, amikor megérezte, hogy min haladnak át, hogy ennek most így kell lennie, nincs más átvezető út a túloldalra. Lucynek a talpát bár a sós, latyakos víz láthatóan csípte, de mégis nagyon lassan és óvatosan vezette gazdáját. A vizsgabizottság rendkívül türelmesen figyelte minden mozdulatukat és az időjárási viszonyokat is figyelembe véve értékelte a páros munkáját.
Mindkét kutya képzésének, a párosok felkészítésének és vizsgáztatásának költségeihez a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázati program által nyújtott forrás is hozzájárult.

 

Terápiás kutyák
A terápiás csoport is újabb párosokkal gazdagodott. Több hónapos felkészülés és gyakorlás hozta meg eredményét a kétkörös vizsgákon. Ugyanis a terápiás párosoknak (felvezetőnek és kutyának) kétszeri helytállás szükséges, hogy tanúsítványt kapva dolgozhassanak. Az első az ún. temperamentum vizsgán szabad térben és szűk, zárt helyen is teljesíteni kell olyan feladatokat, amelyek mérik a kutya önállóságát, emberszeretetét, irányíthatóságát. Csak néhány példát említve: erős zajhatást, a földre leeső májkrémes kenyér csábítását, kerekesszékben ülő embernek a kutya száját-fülét-orrát-farkát-hasa alját érő simogatását kell úgy viselniük, mintha mi sem történt volna. Úgy kell a számára idegen vizsgabizottsággal játszania egy apport tárggyal, hogy annak keze nem sérülhet a játék hevében a tárgy elvételekor. Minden vizsgán előkerül egy frissen főtt velős csont is, amit a kutya megkap, hogy kedvére rágcsálhassa, s amikor már kellőképpen belemerült, akkor a számára idegen ember odalép és elkéri-elveszi tőle. Természetesen a kutya a csontot nem féltheti, nem moroghat.
A temperamentum vizsgát teljesítve kezdhet az újdonsült páros dolgozni már valós terápiás helyzetben, vagyis sérült gyermekek és felnőttek csoportjában. Ekkor még egy tapasztalt páros irányítja őket. Alapítványunknál Kata és Mangó kutya, Emese és Gordon kutya vették pártfogásba a három vizsga előtt álló párost, Andreát és Lara kutyát, Magdit és Lenny kutyát, Lajost és Zéró kutyát. A többhetes közös munka eredményeként mindannyian sikeres záróvizsgán vannak túl. Andrea és Lara kutya Egerben dolgoznak most már és az országban egyedülállóként fogorvosi rendelőben, hiszen Andrea fogorvos. A cél pedig az, hogy a sokak számára mumus fogorvoshoz járás és kezelés minél oldottabb, jó hangulatú legyen.

 

Terveink 2020-ra
A tanulás, képzés folyamata alapítványunknál továbbra sem pihen.
Újabb három terápiás páros vetette bele magát a temperamentum vizsgafeladatok elsajátításába és három leendő vakvezető kutya kölyök teszi próbára a nevelőcsaládok türelmét, hogy felnőve, hámot viselve Szűcs András mellett vakvezető kutyává váljon.
Az alapítvány munkatársai és önkéntesei igyekeznek minél több intézménybe, rendezvényre eljutni, hogy az érdeklődők testközelből ismerkedjenek meg a vakvezető- és terápiás kutyák munkájával és a sérüléssel élő emberek mindennapjaival.
Mivel az elérhető pályázatok köre szűkre szabott, az alapítvány az adó 1%-os bevételeket, magánszemélyek és vállalkozások adományait fordítja az alapító okiratban kitűzött célok megvalósítására. Reméljük, hogy az elkövetkezendőkben is számíthatunk a támogatókra és minél több embert tudunkk megszólítani az elért eredményeikkel.

 

Tavalyi évünkről a Hajdú-Bihari Napló is beszámolt: https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hosszu-munka-kepezni-a-vakvezeto-kutyakat-3746082/

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítsd a HVSK Alapítványt adód 1 százalékával. Adószámunk: 18997006-1-09

Bemutatkozó leporelló

Alábbi képre kattintva letöltheti az Alapítványunkat és munkánkat bemutató képes leporelló elektronikus változatát:

Brossúra (16816 letöltés)

Elérhetőség

HVSK Alapítvány
4002 Debrecen, Pacikert u. 112.

E-mail címünk: hvsk.alapitvany@gmail.com